Beş yıl önce, Sony CEO’su Kaz Hirai Sony’nin görüntü ve oyun sektöründe lider marka olmasını istediğini açıklamıştı.
Sony, Kaz Hirai‘yi yönetime seçtiğinde, One Sony adını verdiği iddialı bir strateji ortaya attı. Hirai, Sony‘nin lider olması için üç ana pazar belirlemişti. Dijital görüntüleme, Oyun ve Mobil, üç alanda da bu stratejiye uygun olarak ilerlendi. Beş yıl sonra ve Hirai’nin, planını destekleyen Sony‘nin en son mali raporlarına bakıldığında; üç hedefin ikisine birden ulaşmayı başardığı görülüyor.
Sony’nin satış ve işletme geliri yıllık bazda bakıldığında yüzde 15,2 oranında arttı. Geçmişte Sony’nin kâr ettiği kamera sektörünün, akıllı telefonların gelişmesi ile azalacağı düşünülürken; Sony tarafından üretilen kameraların yaklaşık olarak Dünyada ki telefonlarının yarısının içinde yer alması; Sony’nin bir başarısı olarak ortaya çıkmakta.
Diğer bir konu başlığı olan oyun tarafında; bu alan Sony’nin en büyük iş kolu haline gelmiş durumda. Oyun sektöründe İşletme geliri 44 milyar yen den 17,7 milyara düşmüş durumda. Bunun başlıca nedeni olarak dört yıllık eski konsollar için birinci parti bir oyun olmadığından kaynaklanıyor. Ancak uygun PlayStation donanımı, PSVR ve PlayStation Network üzerinden oyun satışlarının birleşimi kayda değer bir rakam olarak karşımıza çıkıyor.
En büyük sürprizlerden biri ise, akıllı telefon pazarından yeteri kadar kar elde etmeye devam eden şirketin mobil bölümü. Her zamanki gibi, maliyet düşürme, araştırma ve geliştirmeye (ARGE) harcanan yatırım miktarı, artan cihaz satışları, bölümün eksik kalmasına neden oldu diyebiliriz.. Ancak gerçekleşen 3.4 milyon adet satış rakamı her ne kadar hedeflenen olmasa da; genel hedefler bazında; hedeflenen noktaya ulaşılmış olması nedeni ile kutlama yapıldığını söyleyebiliriz.
Tabi Sony, sadece bir tüketici elektroniği şirketi değil; aynı zamanda Sony’nin Film kolu, bu çeyrekte zarar etti ancak Örümcek Adam: Eve Dönüş Filmi’nin bu zararında yakında ortadan kalkacağı beklenmekte. Müzik, tarafında ise, Spotify gibi online dinleme hizmetlerinden yükselerek devam eden telif hakkı ödemeleri sayesinde gelir rakamlarının yükseldiğini söyleyebiliriz..
Genel olarak bakıldığında, Kaz Hirai’nin yürüttüğü bu strateji ile Sony’nin sonuç olarak daha iyi bir konumda olduğunu söyleyebilir ve Kaz Hirai’nin haklı olduğu söylenebilir.
Yorum bırakın