Sürekli olarak Instagram kullananlar için üzücü bir haberimiz var.
internet’in ortaya çıkmasında ki amaç aslında araştırma, öğrenme, bilgi edinme olduğunu aslında hepimiz kabul ediyoruz. Ancak ben de dahil olmak üzere İnternet’in bu nimetlerinden faydalanmanın yanında diğer imkanlarından daha fazla faydalandığımız için asıl amaç biraz yönünden sapıyor diyebiliriz. Aslında asıl çıkış amacı ile internet kullanılsa; inanılmaz derecede faydalanabileceğimiz bir araç olacağı aslında kesin.
Günümüzde git gide artan internet kullanımı yanında aslında bilgi paylaşımı yerine sosyal medya platformları kullanıcıların oldukça fazla vakit geçirmelerine neden olmakla beraber, her bir anımızı hesaplarımızda bizi takip edenler ile paylaşmadan yapamaz hale gelmiş durumdayız. Her ne yaparsak yapalım, önce yaptığımız şeyin zevkini çıkarmak yerine sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmadığımız zaman bir eksiklik hissediyoruz.
Bu konuda zaman içinde hep araştırmalar yapıldı ancak İngiltere’de bulunan Kamu Sağlığı İçin Kraliyet Topluluğu (RSPH), 14-24 yaş aralığında 1,500’e yakın kişinin katıldığı bir deney düzenleyerek, günümüz sosyal medyasının en popüler uygulamaları olan YouTube, Instagram, Snapchat, Facebook ve Twitter‘ın etkilerini araştırdı.
Gençlerin en fazla tercih ettikleri sosyal medya platformları üzerinden depresyon, kaygı, yalnızlık, korku ve dış görünüş ile ilgili konularda bu platformları değerlendirmelerini istemiş. Çıkan sonuçlara göre Instagram, gençlerin ruh sağlığı konusunda en zararlı platform olduğunu sonucuna varılmış.
Paylaşımlar sonucunda “beğenilme, takdir görme” arzusu uyandırması nedeniyle genç kişilerin özgüvenlerini doğrudan etkilemesi nedeni ile Instagram, her ne kadar diğer platformlara göre daha sade bir izlenim verse de aslında oldukça tehlikeli olduğu sonucuna varılıyor.
Araştırma da en olumlu olarak çıkan platformu ise Youtube olarak ortaya çıkmış gözüküyor.
Son Yorumlar