Telefonda casus yazılım adı verilen yazılımlar, etkinliklerin izlenip üçüncü taraflara raporlanmasını sağlar. Masaüstü ve mobil cihazlarda görülebilen durumlardır. Casus yazılımlar nedeniyle ziyaret edilen web sayfaları, indirilen dosyalar, e-postalar, konum, kişiler, kayıtlı şifreler ve ödeme yöntemleri izlenebilir. Telefon kullanıcıların dikkatli olması gereken durumlardan biridir.
Casus Yazılım Nedir?
Sinsi ve oldukça iyi gizlenen casus yazılımlar, işletim sistemine bağlanan ve bellek üzerinde yerleşik bir program olarak arka planda çalışır. Yazılımın türüne göre bazı durumlarda masum bir dosya gibi işletim sisteminin önemli bir parçası olarak kendini gösterebilir. Casus yazılımları her türlü cihaza yüklemek mümkündür. Özellikle telefon gibi mobil cihazların güvenlik açıklarından faydalanılır. Bu zararlı yazılımları tespit etmek ve önlemler almak için çeşitli yöntemler tercih edilebilir.
Casus Yazılımlardan Nasıl Korunur?
Telefonda casus yazılım oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Akıllı telefonlarınıza casus yazılımların yüklenmesini önlemek için yapılabilecekler;
- İşletim sisteminin ve yazılımının sürekli olarak güncel tutulması.
- Yönetici ayrıcalıklarının kısıtlanması.
- Ekran kilidi kullanmak.
- Root atmak ya da jailbreak işlemler cihazların casus yazılımlara karşı hassas olmasına yol açar, bu konuda dikkatli olunmalıdır.
- Uygulamaları yüklerken verilen izinlerin kontrol edilmesi.
- Güvenliğinden emin olunmayan Wi-Fi ağlarına bağlanmayın.
- Yönlendirmelerin nereye olduğundan emin olmadan e-postalardan gelen bağlantılar açılmamalıdır.
- Virüs ve casus yazılımlara karşı koruma programları tercih edilebilir.
Casus Yazılımlar Nasıl Tespit Edilir?
Kötü niyetli yazılımlar ile karşılaşıldığı zaman telefonda casus yazılım nasıl tespit edilir konusu, kullanıcılar tarafından merak edilen konulardan biri haline gelir. Yazılımlara çözüm bulmadan önce nasıl tespit edilebileceği öğrenilmelidir. Casus yazılımları tespit etmek için şunlara dikkat edilebilir;
- Cihazın gün geçtikçe daha fazla yavaşlaması.
- Pilin normalden daha hızlı bitmesi.
- Beklenmedik anlarda reklam mesajları ve açılır pencerelerin ekranda belirmesi.
- Kişisel olarak yüklenmeyen araç çubukları, internet sayfaları ve arama motorları.
- Güvenli sitelere giriş yapılırken, zorlanma.
- Antivirüs ve güvenlik yazılımların çalışmalarında sorunlar oluşması.
- Veri kullanımında açıklanamayacak ölçülerde artışlar yaşanması.
Casus Yazılımlar Nasıl Kaldırılır?
Tespit edilen casus yazılımların, kısa süre içerisinde bilgisayardan kaldırılması gerekir. Taramaları doğru ve sık şekilde yapmak için casus yazılım algılama ve kaldırma programları tercih edilebilir. Ancak antivirüs programları arasında seçim yapılırken dikkatli olunması gerekebilir. Casus yazılımların kendini gizlemesi konusunda gösterdiği başarı, telefon kullanıcıları tarafından anlaşılmasında zorluk yaşanmasına yol açabilir.
Telefonda casus yazılım olması için genellikle root atma ya da jailbreak işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Android ve IOS işletim sistemine göre farklılık gösteren uygulamalardır. Android cihazlarda casus yazılımların kaldırılması için cihazın güvenli moda alınması gerekir. Cihazların fabrika ayarlarına sıfırlanması casus yazılımın ortadan kalmasına yardımcı olur. Casus yazılım kaldırma programları da güvenli tercihlerden biridir. Programlar kullanıldıktan sonra cihazların tekrar taranması daha güvenli bir kullanım sunabilir.
Yorum bırakın