Hubble Teleskobu‘nun işini devam ettirecek olan TESS, çalışmaya başlaması için uygun görülen konumuna ulaştı.
Tam 28 sene önce fırlatılan ve bu tarihten beri evrenin en uzak köşelerinin görüntülerini çekeren bizlere yeni dünyaların kapılarını aralayan Hubble, ömrünün son dönemlerini yaşıyor. NASA’nın en büyük ve en başarılı projelerinden birisi olarak görülen teleskop, ömrünü tamamlamasının ardından görevini TESS’e devredecek. 19 Nisan tarihinde fırlatılan ve aylardır gözlemleme yapabilmek adına uygun konumuna ilerleyen yeni teleskop, NASA tarafından belirtilene göre artık çalışmaya hazır.
19 Mayıs tarihinde son iticilerini ateşlemeden önce 200 bin fotoğrafın bulunduğu bir kare paylaşan teleskop, Güneş Sistemi’ne yakın olan gezegenlere öncelik tanıyacak. Teleskobun 2 sene içerisinde 20 milyon yıldız sistemini görüntülemesi bekleniyor. Bu yıldız sistemlerindeki gezegenlerin incelenmesi ise yıllar sürecektir. Hubble, 28 senelik ömrü boyunca 2650 adet öte gezegen bulmayı başardı. TESS’in kaç öte gezegen bulacağı tahmin edilemiyor, ancak teleskobun Dünya’ya benzer 50 adet gezegen bulabileceği öngörülüyor. Elbette bu gezegenler insanlığın ikinci evi olmaya ve hatta uzaylıları barındırma şansına sahip.
Teleskobun dört adet özel merceği bulunuyor ve bu merceklerin hepsi Hubble’ı gölgede bırakacak teknolojiye sahip.
NASA, Ağustos ayına girmemizle birlikte teleskobun veri göndermeye başlayacağını ve her 13,5 günde yeni veriler yollayacağını paylaştı.
Yorum bırakın