Bilim insanları, astronotlara uzun görevlerde yardımcı olabilmesi adına yeni bir bitki yetiştirme sistemi geliştirdi ve bu sistemle yetiştirilen ilk sebzeleri topladı. Sebzeler toprağın, gün ışığının ve ilaçların bulunmadığı bir ortamda, Antarktika’daki özel bir laboratuvarda yetiştirildi.
Güneş Sistemi’nde bulunan diğer gezegenlere yolculuk yapma ve bu gezegenlerde koloni kurma hayallerimiz var. Ancak Dünya’dan çok daha farklı koşullara sahip olan bu gezegenlerde insanların yaşayabilmesini mümkün kılmak adına besin zinciri oluşturmamız ve yapay bir döngü başlatmamız gerekiyor. Mars’a gidecek olan astronotlar için bu yapay döngünün ne şekilde başlatılabileceğini araştıran bilim insanları, özel bir sulama sistemi kullanarak sebze yetiştirmeyi başardı.
Antarktika’da bulunan EDEN-ISS’de görevli Alman bilim insanları, uzay aracını andıran bir ortamda sebze yetiştirmeyi başardıklarını duyurdu. Toprak, gün ışığı ve ilaç kullanmadan sebze yetiştiren bilim insanları, bu başarılı projenin Mars’a gidecek olan astronotlara yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Dışarıda -20 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarına rağmen ilk hasattan 18 adet salatalık, 70 adet turp olmak üzere 3,6 kilogram sebzenin toplandığı belirtildi.
Yorum bırakın