Dünya genelinde 1.8 milyar insanın aç ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nün verilerine göre ise her yıl 1.3 milyar ton gıda çöp oluyor. Bu çöp olan gıdanın parasal değeri ise 800 milyar dolar seviyesinde. Dünya’da 842 milyon insan yetersiz beslendiğini düşünüldüğünde çöpe atılan gıda ile bu insanların hayatta kalması sağlanabilir.
Yeteri kadar iyi korunamadığı için çöpe giden atık miktarı ise 161 milyar dolar seviyesinde. Bazı hükümedler bu israfın farkında ve bu sarfiyatı önlemek için çeşitli önlemler dahi alıyorlar.
Bu konuya odaklanan ve bir çözüm geliştirmeye çalışan bilim insanları bulunuyor. Bu insanlardan biri de Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Hayriye Ünal ve ekibi.
Hayriye Ünal ve ekibi kısa sürede çürüyen yiyeceklerin korunması ve daha dayanıklı hale getirilmesi için özel bir ürün geliştirildi.
Onedio’nun haberine göre geliştirilen bu ürün İngiltere’den Hindistan’a dünya medyasının geniş yer verdiği bu buluş, ilk kez ocak 2017’de Food Bioprocess Technology’de yayınlandı. 22 Ağustos’ta ise ABD’deki American Chemical Society’nin 254’üncü toplantısında masaya yatırıldı.
Habere göre İngiliz ve Amerikan medyası bu önemli çalışmayı anlatırken dünyadaki insanların eski zamanlardan bu yana meyveleri, sebzeleri ve etleri korumaya çalıştığı, tuzlama, konserve, dondurma ya da plastik filmlerle sarma gibi süreçleri yaşadığını vurguluyor ve bu ambalajın önemli bir adım olduğunu anlatıyor.
Muzda ve çilekte denenen ürünün başarılı sonuçlar verdiği ifade ediliyor.
Geliştirilen ürün nano kil tüp içeren bir ambalaj filmi sayesinde çürümeyi ve bakteri oluşumunu engelleyerek besinlerin daha iyi korunmasını sağlıyor. Geliştirilen ürünün test edilmesi için çilek, domates, muz ve tavuk’un normal ve geliştirilen ambalaj ile ambalajlanarak deneme yapıldığında; normal ambalajda göre daha iyi korunduğu gözlenmiş durumda.
Ayrıca yine aynı besinler normal filmle de paketlendi ve karşılaştırıldı. 10 gün içinde yeni filmin içindeki domateslerin, eski filme göre daha iyi korunduğu gözlendi. Muzlar daha iyi ve sarı renklerini korurken, tavuğun da buzdolabında 24 saat sonunda daha az bakteri ürettiği gözlendi.
Yorum bırakın