Güvenlik, eğitim, finans, sosyal yaşam… Hangi alan olursa olsun yapay zeka teknolojileri yardıma koşmaya devam ediyor. Son olarak Aselsan ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında bir sözleşme imzalandı. Sözleşmenin içeriğine göre, suçluların yakalanması amacıyla yapay zeka teknolojisinden yararlanılacak. Akıllı kontrol noktalarının 7 noktaya kurulması planlanıyor. Jandarma teşkilatıyla ortaklaşa bir çalışma yürütülecek.
Jandarma Devriye Uygulaması
Asayiş uygulamalarında teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanma düşüncesi hâkim. Çin, ABD gibi ülkeler bu konuda adımlar atmaya başlamıştı. Türkiye’de de benzer bir uygulama ortaya çıkıyor.
Akıllı Kontrol Noktası ve Jandarma Devriye Uygulaması ile yeni bir projeye başlandı. “Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) 5 İl Projesi Sözleşmesi” adı altında bir sözleşme ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı taraflarınca imza altına alındı. Sözleşmeye göre jandarmaya tahsis edilecek teknolojilerde yapay zeka sistemi bulunacak.
Jandarma devriyelerinin daha verimli bir şekilde operasyonel faaliyetlerde bulunabilmesi amacıyla; veriyi işleyerek karar mekanizmasını devreye sokan, operasyonel faaliyetlerin süresini kısaltan teknolojik ürünler, veri analizi yazılımları ve bunlarla bağlantılı çeşitli yapay zeka teknolojileri Jandarma teşkilatının kullanımına sunulacak.
Yol Kontrollerinde Yapay Zekadan Destek Alınacak
İlk etapta 7 noktaya akıllı kontrol sistemi kurulması amaçlanıyor. Yol kontrol bölgelerinde faaliyete geçecek bu sistem, durdurulan araçların algoritmalar tarafından kontrol edilmesini sağlayacak. Araçlar, sürücüler ve araç içindeki insanların kontrol edilmesinde yapay zeka etkin rol oynayacak.
İlk aşamadan sonra Türkiye’nin her bölgesinde Akıllı Jandarma Devriye Uygulaması aktif olarak kullanılmaya başlanacak. Uygulamanın sağlayacağı faydalar arasında şahıs, kimlik, araç plakası kontrolleri yer alacak. Uygulama, denetlediği veriyi merkezi sistemdeki veri tabanıyla karşılaştıracak.
Akıllı Devriye Uygulamasında şu özellikler bulunacak:
- Yüz tanıma, yüz izleri veri tabanı
- Yaka kamerası
- Araç iyi yüz tanıma kamerası
- Akıllı devriye web-mobil uygulaması
- Büyük veri depolama
- Kimlik ve araç plakası tanıma
Uygulamanın zaman içinde geliştirilmesi, daha işlevsel hale getirilmesi amaçlanıyor. Jandarma gibi asayiş birimlerinin yapay zeka destekli teknolojilerden yararlanması sayesinde belki de suçlular daha kolay bir şekilde yakalanabilecek.
Yorum bırakın