Milattan sonra 965 yılı ile 1040 yılları arasında yaşamış olan Mısırlı matematikçi Alhazen Şifa bilimi metafizik bilimi astronomi teoloji geometri sayı teorisi gibi bilimlerin yanı sıra Optik bilimi ile ilgilenmiş ve Optik kitabı adında bir eser ortaya çıkarmış fakat Kahire’nin halifesinin gazabından çok korkan Bu bilim insanı , kendisine verilen bir baraj projesini başaramayacağı korkusuyla kendini deliliğe vurarak bu halifenin kendisini idam etmesinden kaçmaya çalışmıştır.
Alhazen Bilime Ne Katmıştır?
Alhazen ışığın kavisli yüzeylerden yansıması ile alakalı olarak bazı teoriler ortaya atmıştır. Parabolik bir cismin hacmini bulmak için bir formül ortaya atmıştır o sıralarda Nil ve çevresinde tarım büyük bir yoğunlukla yapılmaktaydı. Fakat Seller nedeniyle tarım büyük zarar görüyordu. Alhazen bunu önlemek için bir baraj yapabileceğini ortaya atmıştı fakat halife eğer bu proje başarısız olursa Alhazen in kellesini almaya niyetliydi. Halife bu konuda üne kavuşmuştu. Alhazen de bundan çok korktuğu için kendini deliliğe vurarak Cami köşelerinde yaşamaya ve saklanmaya başladı. Kendisi bundan önce Basra’da bir hükümet bakanıydı bütün boş zamanlarını matematik çalışarak geçiriyordu. Kendisi dindar bir insan olmakla beraber mezhepler arasındaki farklılıklar onu Aristo’nun felsefesine ilgi göstermeye itti.
Alhazen çok iyi bir matematikçiydi. Halife 1021 yılında ölünce daha özgür bir şekilde çalışmaya başladı. Zaten kendisi de 1040 yılında ölmüştür. Bu arada ki 19 yıl Alhazen için matematik alanında daha serbest çalışmasına fırsat vermiştir. Alhazen bilime matematik ve Optik alanlarında fayda sağlamıştır kendisi eski Yunan bilginlerinin eserlerini temel alarak, Öklit Arşimet Apollonius gibi Bilim insanlarının eserlerini takip ederek bu alanlarda kendini geliştirmiştir. Onun zamanında Optik bilimi gelişmemişti. İnsanlar eşyaları görmek için gözlerden ışınların yayıldığına inanıyorlardı fakat eski Yunan’da Öklid Batlamyus bu konuya hakimdiler. Göz üzerine gelen ışınlar görmemizi sağlıyor şeklinde bir düşünce ortaya atmışlardı. Işık kaynakları cisimlere yansıdıktan sonra gözlerimize gelmekte ve bu Işık retinamızdan geçerek beyindeki ilgili noktayı uyarıp görüntüyü oluşturmaktaydı. Alhazen de bu konuyu bu şekilde Mısır’da aydınlatmış oldu gözlerden Işığın yayılmadığını tespit dedi.
Yorum bırakın