Nokia tarafından hazırlanan bir rapora göre zararlı yazılım barındıran Android cihazlarının sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Zararlı yazılımlardan korunmak için birkaç detaya dikkat edilmesi gerekli.
Bilgisayarlardaki zararlı yazılımlar kadar çok gündeme gelmese de, birçok kişisel içeriğimizi ve verimizi barından akıllı telefonlar da zararlı yazılımlardan etkileniyor. Nokia tarafından hazırlanan Threat Intelligence raporu, alınan tüm önlemlere rağmen zararlı yazılımlardan etkilenen akıllı telefonların sayısının günden güne artmaya devam ettiğini gösteriyor.
Yalnızca Windows ve Android (smartphone) işletim sistemlerini gösteren rapor, kullanımda olan akıllı telefonların ortalama olarak yüzde 0.68’inde zararlı yazılımın bulunduğunu gösteriyor.
Zararlı yazılımlar yüklenen uygulamalardan bulaşıyor
Rapora göre zararlı yazılımların artmasının en büyük sebebi güvenli olmayan uygulamaların yüklenmesi. Bazı akıllı telefon kullanıcıları uygulama yüklemek istediklerinde Google Play Store gibi çeşitli güvenlik önlemleri bulunan (örneğin Google Play Protect) uygulama mağazalarını değil, güvenlik önlemli olmayan ve herkes tarafından erişilebilen mağazaları tercih ediyor. Bu da yüklenen uygulamayla birlikte cihaza zararlı yazılımların giriş yapmasına olanak sunuyor. Bununla da kalmıyor, yüklenen zararlı yazılımlar veri alışverişiyle bir cihazdan diğerine geçiş yapıyor.
Android ve Windows’daki en yaygın zararlı yazılımlar
Nokia’nın elde ettiği verilere göre zararlı yazılımlar arasında en yaygını reklam yazılımı olan Uapush. Bunu fidye yazılımı (ransomware) Jisun takip ediyor ve trojan Marcher da üçüncü sırada yer alıyor.
Nokia tüm bu verileri mobil veri sağlayıcıları tarafından kullanılan NetGuard sayesinde elde ediyor. Bu sayede yüklenmeden cihazlarda zararlı yazılım olup olmadığını kontrol edebilen NetGuard, tüm dünyada kullanımda olmamasına rağmen birçok akıllı telefonun zararlı yazılım barındırdığını ortaya koydu.
iOS cihazları da tehlikede
Bu verilerde yalnızca Android ve Windows işletim sisteminin yer alması maalesef iOS işletim sisteminin güvenli olduğu anlamına gelmiyor. İşletim sistemindeki açıklardan faydalanan ve cihaz etkinliğini takip etmeye yarayan zararlı yazılımlar oldukça yaygın. Ancak iOS kullanıcılarının farklı bir uygulama mağazasını kullanamamaları da virüslü cihaz sayısını oldukça azaltıyor.
Zararlı yazılımlardan nasıl korunulur?
Akıllı telefonunuzu zararlı yazılımlardan korumak adına yüklediğiniz uygulamalara dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk olarak Google Play Store gibi güvenlik önlemleri bulunan uygulama mağazalarını tercih ettiğinizden emin olur, ardından da yükleyeceğiniz uygulamayı kontrol edin. Unutmamalıdır ki uygulamanın yüklenme sayısının fazla olması, iyi puan almış olması, olumlu yorumları ve hatta Play Store’da yer alması o uygulamanın kesin olarak güvenli olduğunu göstermez. Bazı zararlı yazılımların güvenlik önlemlerini atlatabildiği ve bazı toplulukların zararlı yazılımları yayabilmek için sahte puanlamaya ve yorumlamaya başvurduğu bilinmekte. Bundan ötürü uygulama yüklemeden önce yeterli araştırma yapmak ve iki kere düşünmek son derece önemli.
Yorum bırakın