1998 yılının başlarında ilk adımı atılan ve geliştirilmeye başlanan VMware, sanallaştırma teknolojisi üzerine uygulamalar geliştiren bir yazılım şirketidir.
VMware workstation, kendi bilgisayarınız üzerinde x89 veya x89-x64 bit sanal sistemler kurmanızı ve oluşturmanızı sağlar. Bu işlemi gerçekleştirirken sahip olduğunuz fiziki bilgisayarınızın depolama ve işlem birimlerini yormadan, dengeli bir şekilde harcayarak yapar.
VMware Ne İşe Yarar ?
VMware sahip olduğunuz fiziki sisteminize sanal sistemler entegre etmek amacıyla kullanılır. Fiziki sahip olduğunuz bilgisayar üzerine rahat bir şekilde farklı işletim sistemleri kurabilir ve yönetebilirsiniz. Bu kadar rahatlık sağlayan bir yazılımı keşfettikten sonra dual boot yöntemini kullanmanıza gerek kalmayacak. Kullanım alanlara örnek vermek gerekirse;
-
Fiziki sisteminize tehdit oluşturabileceğini düşündüğünüz bir yazılımı veya uygulamayı VMware üzerinde test edebilirsiniz.
-
Linux işletim sistemi kullanırken VMware sayesinde photoshop işlerinizi windows sanal makinesi ile yapabilirsiniz.
VMware Nasıl Kullanılır ?
VMware sürümlerinin çok fazla tercih edilmesinin sebebi ise “çapraz platform desteği” sunmasıdır. Çapraz platform desteği sayesinde istediğiniz tüm işletim sistemlerini tek bir bilgisayar üzerinde kullanabiliyorsunuz. Özellikle yazılım hayatınızda çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Hadi VMware tiplerini inceleyelim ;
-
VMware Fusion, Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlar üzerinde çapraz platform desteğini kullanmanız amaçlanmıştır.
-
VMware Workstation, sahip olduğunuz bilgisayar üzerinde sanal bilgisayarlar oluşturmanıza kolaylık sağlar. Örneğin; windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar üzerine kali linux kurulumu gibi.
-
VMware Player, bu versiyon ise VMware Workstation versiyonunu ücretsiz olarak kullanmanıza olanak sağlar. Bir nevi VMware Workstation ücretsiz versiyonu olarak da adlandırılabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz VMware tipleri sadece VMware masaüstü uygulamalarıdır. Sunucu kurulumu ve yönetimi konusunda da büyük kolaylıklar sağlayan VMware Server tiplerini inceleyelim. VMware sunucu tipleri ;
-
VMware ESX Server, profesyonel düzeyde sunucu sanallaştırma işleminde kullanılan ve en çok tercih edilen yazılımdır.
-
VMware ESXİ Server, mantığı ESX server mantığında olsa da servis ve kontrol konsolu BusyBox adı verilen bir konsol ile değiştirilmiştir. ESX’e nazaran daha az yer kapladığı için başlangıç seviyesinde daha çok tercih ediliyor.
-
VMware Server , Windows veya Linux Distroları gibi birincil işletim sistemlerine sahip sunucunuzu hızlı bir şekilde oluşturmanıza olanak sağlar.
Yorum bırakın