Başarılarıyla gündeme gelen Watson, kanser hastalarının durumuna özel tedaviler önerdiği bir denemede başarısız oldu.
Yapay zeka teknolojileri arasında en gelişmişlerden birisi olan Watson, kanser hastalarını tedavi etme konusunda büyük bir başarısızlık sergiledi. IBM’e ait olan yapay zeka teknolojisi, farklı durumlara sahip olan hastalara ne gibi tedaviler ve ilaçlar önereceği konusunda detaylı bir denemeye sokuldu.
Bilim insanları, yapay zekanın hastalara göre ilaç ve tedavi tercihinde bulunmasını sağlamaya ve bundan yola çıkarak karar alma becerisini ölçmeye çalıştı. Bu amaç doğrultusunda yapay zekanın incelediği kişilerden birisi 65 yaşında, akciğer kanseri ve şiddetli kanama sorunu bulunan bir hastaydı. Yapay zeka, hastanın bu özelliklerini inceleyerek kemoterapi görmesinin ve Bevacizumab isimli bir ilaç kullanmasının doğru olabileceği sonucuna vardı. Ancak doktorların söylediğine göre Bevacizumab isimli ilaç hastalarda şiddetli kanamaya neden olabiliyor ve böyle bir sorunu bulunan hastaya verilmesi durumunda hastanın ölümüne sebebiyet verebilir.
Uzmanlar, IBM’in yapay zekayı eğitme şeklinden ötürü bu denemede başarısız olduğunu düşünüyor. Doktorlara göre yapay zekanın doktor gibi düşünebilmesi adına yalnızca soruna göre karar vermesi değil, aynı zamanda hastanın özelliklerini de dikkate alması gerekli.
Evlerimizde bulunan yapay zekalar tarafından muayene edileceğimiz günlerin ne kadar uzakta olduğunu net olarak söylemek henüz mümkün değil, ancak bu sonuçlar gösteriyor ki daha uzun seneler beyaz önlüklü robotlar göremeyeceğiz.
Yorum bırakın