Wine nedir? Özellikle Linux’a geçmeyi düşünüp bu uygulama ile karşılaşan pek çok kişi bu uygulamanın amacını merak ediyor olabilir.
Bazı kullanıcılar Linux işletim sistemine geçmeden önce Windows uygulamalarının Linux üzerinde kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyor. Bunun için Wine uygulamasını bulan kullanıcılar bu uygulamanın nasıl çalıştığını ve Linux üzerinde Windows uygulamasının nasıl başarılı bir sonuç verdiğini merak ediyor.
Wine nedir? Nasıl başarılı oldu?
Wine, Linux işletim sistemi üzerinde Windows uygulamaları ve oyunlarının çalışmasını sağlayan bir platform. Geçmişten günümüze kadar gelişmekte olan bu uygulamanın tarihine bakıldığında Windows’un neredeyse ilk sürümlerinden beri bulunuyordu. Geniş çaplı bir uygulama olan Wine, özellikle Windows işletim sisteminden Linux işletim sistemine geçip Windows uygulamalarını kullanmak isteyenler için harika bir tercih.
Wine uygulamasını geliştiren yazılımcılar, Linux üzerinde Windows işletim sistemi uygulamalarını çalıştırabilmek için uzun bir uğraş vermiş bulunuyor. Çünkü bunun için kapalı kaynak kodu olan Windows’un sistemi tersine mühendislik yöntemiyle incelenip baştan yazıldı. Bu da zorlu bir süreç anlamına geliyor. Bu zorlu sürece rağmen Linux kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulan Wine, kullanıcıları memnun etmeyi başardı.
Wine uygulaması her ne kadar Windows uygulamalarını çalıştırsa da bu uygulamadan üst düzey bir performans beklenmemelidir. Wine ile birlikte yapılan testler sonucunda şu anda 15.000’in üzerinde Windows uygulaması sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Bazı uygulamalar optimize ve stabil olurken bazıları küçük sorunlar ile karşılaşabilir, bazıları da hiç çalışmayabilir.
Wine uygulaması, 1993 yılında Windows 3.x sürümleri için geliştirilmeye başlandı. O zamandan bu yana gelişim süreci devam eden Wine, zamanla yeni Windows sürümlerindeki uygulamaların da desteğine kavuştu. 2008 yılında ilk kararlı sürümü olan 1.0 sürümüne kavuşan uygulama, 1.2 sürümü ile birlikte 64 bit desteğine imkan tanıdı.
Wine uygulamasının Linux’ta çalışma sisteminden bahsedersek uygulama Windows uygulamaları için Linux dizininde Program Files, Users ve Windows klasörü oluşturur. Kullanıcılar bir uygulama kurduklarında bu uygulamalar Program Files içerisine kayıt edilir. Bir Windows uygulamasını çalıştırmak için uygulamaya sağ tıklayıp “Wine ile Aç” seçeneğine tıklanmalı.
Yorum bırakın