Yarı otomatik vites, debriyajın bulunmadığı ve bu anlamda kişilere kullanım kolaylığının sağlandığı otomobillerde yer alan vites çeşidi olarak bilinmektedir. Tam otomatik vitesli araçlar ile yarı otomatik vitesli araçlar arasında bulunan en önemli fark kavrama olarak görülmektedir. Bu anlamda tam otomatik vitesli araçlardan farklı olarak, yarı otomatik vitesli araçların kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ortaya çıkmaktadır.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Yarı otomatik vites, debriyaj pedalının bulunmadığı otomobillerde yer alan ve tam otomatik vites ile karşılaştırıldığında bazı farklara sahip olan vites türü olarak bilinmektedir. Yarı otomatik vitesli araçlarda vitesin tek bir kavramaya sahip oldukları görülmektedir. Bu anlamda yarı otomatik vitesli araçların en önemli özellikleri, tek kavrama yeteneğine sahip olmaları nedeni ile vites geçişlerinin tam otomatik vitesli araçlara göre çok daha fazla hissedilmesidir. Yarı otomatik vitesli araçların kalkış ve ikinci vitese geçiş anları, vites geçişlerinin en fazla hissedildiği anlar olarak bilinmektedir.
Yarı otomatik vitesli araçlarda P, R, N ve D kolları bulunmaktadır. D kolu, aracın sürüş anında kullanılacağı kol olarak bilinmektedir. P kolu, otomobilin park halinde olması gereken zamanlarda, otomobilin durdurulmasının ardından kullanılmaktadır. N kolu, otomobilin boşta durmasını sağlarken, R kolu ise otomobilin geriye hareket edeceği zamanlarda kullanılmaktadır.
Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?
Yarı otomatik vites kullanımı için öncelikli olarak aracın motorunun çalıştırılması ve ardından sağ ayak ile frene basılarak vitesin D koluna getirilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise el freninin çekilmesinin ardından, frende yer alan ayak yavaşça frenden çekilmeli ve yolun durumuna göre araba sürülmelidir. Yarı otomatik araçlarda vites değişimi araç tarafından yapıldığından, kişilerin sadece fren ve gaz kontrollerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Yarı otomatik vitesli araçlarda tek bir kavrama kolu bulunduğundan, aracın kalkması sırasında dikkatli olunması ve ani bir şekilde gaza basılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda yokuş aşağı inerken araçların kendiliğinden hızlanmaları nedeni ile ayağın frende durması, yokuş yukarı çıkarken ise aracın geriye doğru hareket etmemesi için gaza normalden daha fazla yüklenilmesi gerekmektedir.
Yarı Otomatik ile Tam Otomatik Vites Arasındaki Farklar
Yarı otomatik vites ile tam otomatik vitese sahip olan araçların kullanımları arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklardan en önemlisi ise kavramadır. Yarı otomatik vitesli araçlarda tek kavrama bulunmaktadır, bu nedenle de vites geçişleri tam otomatik araçlara göre daha fazla hissedilmektedir.
Çift kavrama yeteneği bulunan araçlarda, vites geçişlerinin gerçekleştirilmesinin yanı sıra aracın bir sonraki vitese hazırlanması da sağlanmaktadır. Bu sebeple tam otomatik araçlarda vites geçişleri çok daha az hissedilmektedir. Aynı zamanda yarı otomatik araçlarda yokuş kalkış desteğinin bulunmaması, araçların yokuş çıkarken bir miktar geri kaydırma yapabilmelerine yol açmaktadır. Tam otomatik vitesli araçlarda ise geri kaydırma olayına çok sık rastlanmamaktadır.
Yorum bırakın