Bilim insanları gezegenimizdeki yaşamın 4.4 milyar yıl önce, Hadean Dönemi’nde başlamış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Dünya yanan bir alev topu olduğu sırada yaşamın başlamış olduğunu savunan bir araştırma, tarihi tümüyle değiştirebilir.
Dünya’nın oluşmaya başladığı ilk zamanlarda sürekli yanan, devasa bir alev topu olduğunu hepimiz biliyoruz. Gezegenimiz, bu zamanlarda koruyucu atmosferini oluşturabilecek kadar gelişmediği ve Güneş Sistemi yeni yeni şekillenmeye başladığı için dış uzaydan yeryüzüne birçok meteor düşüyor, yer kabuğunu rahatsız ederek yeryüzünde devam eden aralıksız yangını hiç durmadan körüklüyordu. Hadean Dönemi olarak isimlendirilen ve Dünya’nın ilk jeolojik dönemi kabul edilen bu dönem, yeni bir araştırmaya göre yaşamın ortaya çıktığı ilk dönem olabilir.
SRI’da (Southwest Research Institute) görev yapan jeofizikçi Robert Grimm ve gezegen bilimci Simone Marchi, Dünya’nın son derece sıcak ve agresif olduğu bu dönemlerde yeryüzünün alt kısımlarında yaşamın başlamış olabileceğini düşünüyor. Yeryüzü alevlerle kaplı olduğu sırada yerin birkaç kilometre altında 20 ila 50 derece arasında değişen sıcaklıkların olduğunu ileri süren bilim insanları, mikroorganizmaların bu yıllarda ortaya çıkmış olabileceğini ve gezegenimizin yer altında yaşamış olabileceğini düşünüyorlar.
Yaşam, bilinenden 500 milyon yıl önce başladı
Bilim dünyası en iyi ihtimalle bundan 3.9 milyon yıl önce (bazıları için Arkeyan Dönemi’nde başlıyor) biyosferin oluşmaya başladığını düşünüyor. 500 milyon yıl öncesini işaret eden araştırma diğer bilim insanları tarafından da destek görürse yalnızca gezegenimizin canlılık tarihi baştan yazılmış olmayacak, aynı zamanda diğer gezegenlerde de farklı, daha zorlu koşullarda canlıların yaşayabileceği kanıtlanmış olacak.
Araştırma Earth and Planetary Science Letters’da paylaşılacak.
Yorum bırakın