TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin tarafından yapılan açıklama ile, yerli işletim sistemi Pardus’un yeniden yapılandırılması için ayağa kaldırıldığını belirtti. Aynı zamanda kamu içi yazışmalar için ise ODF formatına geçileceğini açıklandı.
Sn Ergin’in yaptığı açıklamada, 2011-2013 döneminde FETÖ tarafından çökertilen Pardus yapılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi. “Erdoğan’ın tetikleyici talimatının ardından Pardus’u ayağa kaldırmak için büyük bir gayret gösterildi ve 3 yıl sonra başta silahlı kuvvetleri olmak üzere bir dizi alanda kullanılabilir hale getirildi.” dedi.
Kamu kurumlarında Pardus’un kullanım oranı giderek artıyor. Milli Savunma Bakanlığında 5 istemci ve 420 sunucu Pardus işletim sistemini kullanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kullandığı bilgisayarların yüzde 70’i Pardusa geçmiş durumda. İSKİ’de bu oran yüzde 50 civarında.
Pardus için güvenlik sistemleri de kullanıma sunuldu. Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi’ninilk versiyonu çıkartıldı, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi kullanıma sunuldu.
Kamu İçi Yazışmalar İçin ODF Belge Formatına Geçiliyor.
TÜBİTAK, önümüzdeki ay itibari ile kurum içi yazışmalar için ODF (Open Document Format) formatına geçiş yapacak. 2018’in ortalarına doğru TÜBİTAK’ın tüm paydaşları ile yapacağı görüşmelerin ODF formatında yapılması planlanıyor.
ODF, açık belge biçimi olarak da biliniyor. ODF’yi metin belgesi, çizgelge, hesap tablosu ve sunum gibi ofis dosyaları için kullanılan bir standart olarak tanımlayabiliriz. ODF belgeler belli bir teknolojiye veya donanım platformuna özel direktifler içermediğinden dolayı birçok farklı ofis programı, çok çeşitli cihazlar üzerinde (mobil, tablet, dizüstü gibi) bu formatı kullanabilmektedir.
Yorum bırakın