YouTube telif politikası değişti. Yeni politikaya göre artık kullanıcıların hesaplarının kapanması neredeyse an meselesi olabilir.
2005 yılından beri yayın hayatına devam eden YouTube, 2006 yılında Google tarafından satın alınarak daha da büyümeye başlamıştı. O zamanlar amatör kullanıcıların ağırlıklı olarak kullandığı YouTube 2010’lı yıllarda profesyonelleşmeye başlamıştı.
Reklam özelliğinin aktif olması ile popülerliği gittikçe artan YouTube platformu için YouTuber mesleği de türemişti. YouTube’da gelişen bir diğer özellik de telif politikası olmuştu. Yani kullanıcılar bir video paylaştığında telif haklarına uymak zorundaydı.
Eğer ki kullanıcı reklamlardan para kazanıyorsa ve telif hakkı içeren bir video paylaştıysa telif hakkı lisansına göre reklam telif sahibine ödeniyordu. Bunun yanı sıra telif hakkı içeren bazı videolar ise platformdan tamamen kaldırılabiliyor. YouTube artık bu konuda daha katı kurallar almış durumda.
YouTube telif politikası kullanıcıları zorlayacak
YouTube’un yeni telif politikası pek çok kullanıcıyı zora sokacak gibi görünüyor. Çünkü alınan yeni karar ile birlikte kanalın doğrudan kapanma ihtimali de bulunuyor. Bilindiği üzere YouTube’da telif hakkı ihlali yaşanan bir videoda kanal kapanmıyordu, bunun yerine videonun gösterimi kısıtlanıyor veya reklam geliri telif sahibine ödeniyordu.
Artık yeni politikaya göre YouTube kanala 3 uyarı verecek. Telif hakkı ihlali yapan kanal için ilk uyarıda kanala 1 hafta video yükleyememe cezası veren firma, ikinci uyarıda 2 hafta video yükleyememe cezası verecek. 90 gün içerisinde 3. kez telif hakkı ihlali yapılır ise YouTube kanalı tamamen kapatacak.
Yeni politikanın sebepleri
Özellikle telifli video paylaşan kullanıcıları ciddi bir şekilde etkileyecek olan bu durum için YouTube’un pek çok sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden birisi bilindiği üzere koronavirüs salgını ile birlikte Google hizmetleri daha fazla kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz haftalarda Google Fotoğraflar için sunulan sınırsız depolama alanını kaldırmayı hedefleyen Google, bunun yanı sıra yaptığı bir politika değişikliği ile aktif olmayan Google hesaplarını da silme kararı almıştı.
Depolama politikasını değiştiren firma, şimdi de YouTube’da kanal sayısını azaltarak daha temiz bir platform oluşturmak istiyor olabilir. Aynı zamanda telif haklarının daha iyi işlemesi için uygulanan bu sistem, hizmete girmiş durumda.
Yorum bırakın